Teheccüd Namazı Nedir?
Teheccüd namazı, İslam dininde geceleyin, yatsı namazından sonra kılınan nafile bir ibadettir. Bu namaz, uykudan kalkarak yapılan bir ibadet olduğu için, ‘teheccüd’ ismi verilmiştir. Peygamber Efendimiz (asm) bu namazı sıklıkla kılmış ve onu müslümanlara tavsiye etmiştir. Teheccüd namazının birçok fazileti bulunmakta olup, samimi bir niyetle kılındığında insanın manevi hayatını zenginleştirir. Teheccüd, gece vakti Allah’a daha yakın olunabilen bir zaman dilimidir.
Teheccüd namazının kılınması, Yüce Rabbimiz’e olan yakınlık ve kulluk bilincimizin bir tezahürüdür. Gece vakti ibadet etmek, ruhun huzur bulmasına ve kişinin manevi derinliklere inmesine yardımcı olur. Karanlıklar içinde Allah’a yönelmek, kalplerin en samimi isteklerinin O’ndan talep edilmesi anlamını taşır.
Peygamberimiz (asm) bu konudaki bir ayette şöyle buyurulmuştur: “Ey Resûlüm, gecenin bir kısmını ibadetle geçir.” (İsra, 17/79). Bu ayet, teheccüd namazının ne denli kıymetli olduğunu göstermektedir.
Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır?
Teheccüd namazı, yatsı namazından sonra uykuya gidilip, gece uyanarak kılınan bir namazdır. Genel olarak teheccüd, gece yarısından sonra kılınmasıyla bilinse de sabah namazı vaktine kadar herhangi bir saatte kılınabilir. Ancak en faziletli olduğu zaman, gecenin sonlarına doğru, seher vaktine yakın bir zamandır. Bu zaman diliminde yapılan ibadetlerin ve duaların Allah katında daha fazla kabul edildiği rivayet edilmiştir.
Teheccüd namazına niyet edildiğinde, liyakat ve ihlasla dikkat edilmelidir. Niyet, kalben ve dil ile